Columns

Sexy fokschaap

Een docent van mijn middelbare school zei het al tegen mijn moeder: in elke beroepsgroep is 20% van de mensen heel erg goed, 20% is rampzalig en 60% zit ertussenin. Je boft als je kind zo’n heel goede treft.

sexy fokschaap3Vandaag zit ik bij Krista, iemand uit de top 20%. Zelf leerkracht geweest, begeleidt ze nu kinderen met leerproblemen en vandaag gaat ze onze jongste helpen met de werkwoordspelling. Op school oefent dochter eindeloos met boekjes voor de voltooid deelwoorden, de tegenwoordige tijd, de verleden tijd. Die aparte oefeningen gaan wel goed, maar als ze zelf een verhaaltje of briefje schrijft, dan sluipt er zo weer een ‘hij werdt’ in. Ik heb geprobeerd om haar zelf uit te leggen hoe het moet, maar zonder veel succes.

Krista belooft dat ze in drie kwartier een schema kan uitleggen waardoor dochter altijd weet wat ze moet doen. Vol verwachting zitten we klaar. ‘Hoeveel mogelijkheden zijn er, denk je, om werkwoorden te spellen?’ Dochter twijfelt: wel veel, denkt ze …

‘Kijk’, zegt Krista, en ze pakt een vel wit papier, ‘hier passen ze straks allemaal op!’ Stap voor stap bouwt ze het schema op. Van de eerste vraag (is het een persoonsvorm) naar de vraag of het tegenwoordige of verleden tijd is, de zwakke en de sterke werkwoorden en het sexy fokschaap. Tot slot komen de uitzonderingen als het géén persoonsvorm is. We hebben dan drie kolommen met in totaal zeven mogelijkheden. Het ziet er mooi uit, met allerlei kleurtjes, pijltjes en tekeningetjes.

sexy fokschaapAan het eind pakt dochter haar werkwoordenschriftje erbij om te checken of ze de regels nu kan toepassen. Krista schiet in de lach: ‘Nou, daardoor krijg ik er echt zin in!’ Door haar reactie zie ik het nu ook. Wat een volle teksten met uitleg en wat een gepriegel om je zinnen netjes op de regels te schrijven!

Dochter schrijft de eerste regel en ik zit driedubbel te glimmen. Om Krista’s uitleg: ik vermoed dat ze dit wel honderd keer uitgelegd heeft, maar ze doet het met een lol en enthousiasme alsof het de eerste keer is. Om de kwartjes die ik zie vallen bij mijn kind: is het zo simpel? En om de helderheid van het schema: alle regels op één A4-tje. We moeten nog wel oefenen, dat is duidelijk, en dan elke keer het schema erbij. Net zo lang tot het niet meer nodig is, want dan zit het in je hoofd.

Als we nog een minuutje over hebben, stel ik mijn hamvraag: heb je dit schema zelf bedacht of bestond het al? Zelf bedacht. Nou ja, niet helemaal: er bestonden wel schema’s, maar die vond ze niet duidelijk genoeg. Ze heeft zelf ook moeite met spelling en daarom heeft ze zelf iets beters in elkaar geknutseld.

Sexy fokschaap4We vertrekken vol goede moed. Op weg naar de lift zie ik een A4-tje hangen voor kinder- en pubercoaching. Ik lees: ‘De praktijk wijst uit dat er na 1-5 sessies al veel verandert is in uw situatie.’ De spelfout neemt me nog meer voor haar in. Ik onderwijs wat ik zelf wil leren en omdat ik het niet leer, onderwijs ik het weer en weer en weer…

Meer weten over Krista? Bekijk haar website.

1 Hersencel

Ik heb geen ervaring met verkopen. Sterker nog, ik vind verkopen eigenlijk een beetje nare bezigheid – manipulerend, niet integer.

Ik snap ook weinig van boeren. Wie levert er nu vrijwillig zijn vrijheid in om elke ochtend idioot vroeg te moeten opstaan om de koeien te melken? … lees verder »

Kus die kikker

Tvoo, december 2013

‘Je kunt pas werken met incestdaders als je begrip hebt voor hun daden en ze niet afkeurt.’ Dat zei mijn opleider jaren geleden en ik vond het destijds een vreselijke uitspraak. Ik snapte wel dat het nodig was, want mensen willen pas veranderen als ze zich volledig geaccepteerd weten. En ik herkende het ook uit eigen ervaring: wanneer ik te veel afkeuring voel, sta ik niet meer open voor feedback. Maar het leek me nogal een uitdaging om begrip op te brengen voor incestdaders. … lees verder »

Just do the work

Tvoo, september 2013

Laatst zag ik Richard Gere bij Nova’s College Tour en daar werd ik echt blij van. Natuurlijk omdat hij Richard Gere was (en ik was niet de enige, want een meisje van krap 20 wilde ter plekke een beroemde zoenscene met hem naspelen – een aanbod waarvoor de zestigjarige vriendelijk bedankte). Maar ik werd vooral blij van zijn eindadvies. Dat luidde: ‘Any positive dream you have is possible … if you do the work. Nothing is easy, you’ve just got to do the work.’ … lees verder »

Zwarte schapen: ideale trainers

Tvoo, juni 2013

1979. Er gaan briefjes rond in de klas: ‘Wat vind je van de trui van Sandra?’ ‘Wat vind je van de broek van Jaap?’ We schrijven er om beurten onze dodelijkste opmerking op en kijken nieuwsgierig hoe het briefje aankomt bij Sandra en bij Jaap. Dan komt briefje 3: ‘Wat vind je van de sandalen van Karin?’ Rood hoofd, schaamte: sandalen in de brugklas, dat kan natuurlijk niet. Maar wist ik veel? … lees verder »

Na de training

Tvoo, maart 2013

Soms voel ik me na een training net een hoer. Dat gevoel deel ik natuurlijk alleen met dierbaren, want het is geen net woord. Het voelt ook alsof ik een grens overschrijd door het zo te laten afdrukken in een column. Maar er is geen ander woord dat de lading zó goed dekt … lees verder »

Faaldurf

Tvoo, december 2012

Je kunt tegenwoordig workshops volgen om Faalplezier te krijgen. Daar leer je niet gebukt te gaan onder faalangst en te genieten van falen. Want, zegt de tekst: “Er is winst te behalen met falen!” … lees verder »

Goede kapper

Tvoo, september 2012

Als trainer kan ik niet zonder de input van mijn deelnemers en opdrachtgevers, maar als klant ben ik nogal lui. Ik houd niet van ‘partners’ met wie ik eindeloos moet samenwerken om dingen gedaan te krijgen. Doe mij maar vaklui die mij werk uit handen nemen. … lees verder »

De val uit het paradijs

Tvoo, juni 2012

Toen ik na mijn eerste training volop complimenten kreeg, liep ik te stuiteren van opluchting en blijdschap en trots. Ze vonden me goed! Mij! Karin! Altijd als laatste gekozen met gym en kijk nu eens! Geen gestreken bloesjes in de  kast, nooit in staat om maar één bonbon te eten, mijn huis bepaald geen VT-Wonenvoorbeeld, en kijk nu eens! … lees verder »

Het is héél leuk als het niet meer eng is

Tvoo, maart 2012

We gaan met de family naar een pretpark en na het wat suffe reuzenrad stormen de dochters enthousiast op de zweefmolen af. Ik kijk toe terwijl hij steeds hoger gaat en zie de jongste met een vertrokken bekkie  zitten. Ze komt er huilend uit: “Dit was helemaal niet leuk, het was veel te eng!” Dat was eens maar nooit  weer, denk ik. … lees verder »

Doe mij maar een training

Tvoo, december 2011

Daar zit je dan als leidinggevende, met een teruglopende omzet. De adviseurs doen het goed bij klanten, maar halen  niet meer werk binnen. Als je dat aankaart, komt er tegengas: “Acquisitie is niet ons werk!” Sommige adviseurs  beloven hun best te doen, maar je ziet geen resultaat. Dus ga je in gesprek met een trainer, een leuke vent met  duidelijke opvattingen over acquisitie. De deal is snel rond: je gaat een dag de hei op. … lees verder »

Het nieuwe leren

Tvoo, september 2011

Lang leve het nieuwe werken! Ik was er altijd al van, maar mijn werkgevers wat minder. Die vonden het niet  kunnen dat ik na een tweedaagse training uitsliep en om half 11 op kantoor kwam. Maar ze hadden er geen  bezwaar tegen dat ik op zondagavond zat voor te bereiden. Nu ik zelfstandig werk, kan ik m’n eigen gang gaan. … lees verder »

Meisje van 29

Tvoo, juni 2011

Ik ben 29 als ik begin aan een nieuwe baan: verkooptraining geven aan  landbouwadviseurs. Het is een verplichte inwerktraining. De starters zijn blanco en open, maar de ervaren deelnemers vertellen welke gewéldige trainingen ze hebben gehad bij eerdere werkgevers. Het is duidelijk dat ze zich niet meteen gewonnen zullen geven aan dat meisje van 29 zonder verkoopervaring en zonder veel gevoel voor landbouw. … lees verder »

Kotsend in de coulissen

Tvoo, maart 2011

Het is weer zover: ik ben gespannen voor de training. Het is de laatste dag en de vorige ging moeizaam. Ik zie er tegenop, ben bang dat ik hun niets kan leren. Bij de evaluatie voorzie ik zessen. … lees verder »